Je bekijkt nu Op zoek naar mijn identiteit… Ben ik Marokkaanse of Nederlandse?

Op zoek naar mijn identiteit… Ben ik Marokkaanse of Nederlandse?

Op zoek naar mijn identiteit… Ben ik Marokkaanse of Nederlandse?

Elke zomer staan mijn koffers klaar. Mijn moeder die zich al maanden verheugd op de grote reis naar het land van herkomst. Het land van de zee, tajine en Marokkaanse muntthee. Als ik in Nederland ben, verlang ik naar het zonnige Marokko. En naar de Raibi, Hawai en Tonic. Ook al verkopen ze het tegenwoordig in Nederland, het smaakt niet hetzelfde. Misschien ligt aan de CO2 van hier, die te schoon is, waardoor het anders proeft.

Het moment dat ik aankom en voet zet op Marokkaanse bodem voel ik al gelijk een verschil. Maar het gekke hieraan is dat ik na een tijd zin begin te krijgen in de Nederlandse pindakaas, stroopwafels, maar vooral de hygiënische toiletten (MET toiletpapier).

Door mijn uiterlijke vertoning word ik In Nederland gezien als Marokkaanse. Dat heeft effect op mij, want ik voel me ook meer Marokkaanse in Nederland. Maar zodra ik de oversteek heb gemaakt is het een ander verhaal. In Marokko voel ik me meer Nederlandse en zo word ik er ook altijd behandeld. Het lijkt alsof ze een sensor hebben die op 30 meter afstand al een signaal afgeeft dat ik een bordeauxrood  paspoort heb.

Zo herinner ik me een gebeurtenis op de plek waar ik vandaan kom uit Marokko. Een jongetje gooide afval op de grond. Toen ik tegen hem zei:  “Dat moet je in de prullenbak gooien dat is niet  netjes” , riep hij me na: “Ewa, Europeaan  je bent in Marokko!’”

Soms heb ik het gevoel dat ik in twee aparte werelden leef. De nuchtere Nederlandse mentaliteit? Daar kan ik me niet in vinden. De temperamentvolle Marokkaanse mentaliteit? Daar ben ik te rustig voor.

Als ik aan het woord identiteit denk… denk ik aan iets persoonlijks. Zo ben ik islamitisch opgevoed. En heb ik van de beide culturen het allermooiste meegekregen. En ook al probeert de maatschappij mij in hokjes te laten denken weiger ik daarin mee te gaan. Ik weiger dat te doen… Ik ben een mix. Ik zie het als een verrijking; van beide culturen krijg ik wat mee. Het is een mooie combinatie. Ik leef niet TUSSEN twee culturen, maar MET twee culturen.

Ik ben een moslim, Marokkaan, Nederlander!

 

“O mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar zouden kennen (49:13)

 

Geef een antwoord