Geschiedenis

Hoe is MSA Nederland tot stand gekomen?

Moslimstudenten Associatie Nederland (MSA Nederland) is nu een feit. Een platform waarin gevestigde verenigingen de handen ineen slaan. Hieronder lees je ons verhaal.

Zaterdag 11 juli 2015

 

Op 11 juli 2015 werden de eerste woorden voor het idee van een overkoepelend platform opgeschreven, deze verdwenen echter al gauw weer naar de achtergrond. Eind november 2015 werd door een lokale vereniging besloten de bovengenoemde woorden naar de voorgrond te trekken. De studentenverenigingen reageerden hier positief op en hiermee werd dan ook de bal aan het rollen gebracht.

 

Al-hamdullilah.

 

 

Een datumprikker werd uitgestuurd voor de eerste bijeenkomst.

وَٱعْتَصِمُوا۟ بِحَبْلِ ٱللَّهِ جَمِيعًۭا وَلَا تَفَرَّقُوا۟

En houd jullie allen stevig vast aan het koord van Allah en wees niet verdeeld.’ (Surah Aali ‘Imraan, Ayah 103)

Vrijdag 25 december 2015 – Den Haag

De allereerste bijeenkomst vond plaats op een gepaste locatie. Centraal in Den Haag, op loopafstand van de Tweede Kamer, bogen negen studentenverenigingen zich over zaken die er nu echt toe doen. Op deze bijeenkomst besloten wij, met de vertegenwoordigers van de aanwezige verenigingen, om van dit initiatief serieus werk te maken. Dit was het begin van een lange reeks van bijeenkomsten, waarbij telkens een andere studentenvereniging gastheer was op een van de Nederlandse universiteiten. Wij hebben onder andere de vier grote steden van Nederland bezocht en ook een uitstapje gemaakt naar Nijmegen.

 

Wij zullen jullie niet vermoeien met ellenlange notulen van onze bijeenkomsten. Wat wij wel gaan doen, is het uitlichten van een aantal momenten die ons zijn bijgebleven en waarvoor wij enorm dankbaar zijn. Hopelijk illustreren deze momenten waar wij voor staan en wat dit platform hopelijk kan gaan betekenen voor moslimstudenten in Nederland. 

 

Dinsdag 22 maart 2016 – Nijmegen

 

In deze vergadering is het fundament gelegd voor alle gebeurtenissen die in dit stuk gaan volgen. Bij deze vergadering was de sfeer goed, beter dan alle voorgaande vergaderingen. En voordat wij ons naar het lokaal begaven waar wij zouden vergaderen, verzamelden wij ons eerst in de studentenkerk. Een gebouw van de Radboud Universiteit waar gebedsruimten zijn voor christenen, moslims en alle anderen die willen bidden. Hier hebben wij eerst het middaggebed (Salat az-Zuhr) verricht, voordat wij aan de vergadering begonnen. In deze vergadering kwamen Dr. Altaf Husain, de missie & visie workshop en de teambuilding aan de orde.

Zaterdag 4 juni 2016 – Leusden (ja echt, Leusden)

 
 

Op deze zonnige dag met heel veel vliegen hadden wij onze adviessessie met Dr. Altaf Husain gepland. Wellicht behoeft hij een korte introductie. Dr. Altaf Husain is de vice voorzitter van de Islamic Society of North America (ISNA) en is tweevoudig landelijk voorzitter van Muslim Students Association National (MSA national) geweest. Daarnaast is hij in zijn dagelijks leven universitair docent. Dit zijn de kwalificaties op papier, maar in het echt is hij nog veel indrukwekkender: goedlachs en enorm down-to-earth. Een betere adviseur in deze fase van onze oprichting hadden wij ons niet kunnen wensen.

 

Hij heeft ons van veel praktische adviezen voorzien en ons geamuseerd. Wij hebben ook veel mogen leren van zijn anekdotes en ervaring met het besturen van een landelijke moslimstudentenvereniging. Het hoogtepunt van deze bijeenkomt wat wij graag met jullie willen delen is, de slotgedachte die hij ons meegaf. Wij moesten ons geen zorgen maken over succes of geen succes, of het verliezen van onze lokale organisaties. Allah had ons bij elkaar gebracht met een reden.

 

Zaterdag 3 september 2016 – Amsterdam

 
 

De teambuilding was een idee dat al langere tijd werd besproken en op 3 september was het zover. Deze dag stond in het teken van een reeks aan opdrachten die wij in teams moesten uitvoeren. Onder deze opdrachten vielen onder andere een speurtocht door de universiteit en een Qur’an-quiz. Het was een lange dag, maar vooral erg productief. Een belangrijk doel van dit platform is om de moslimstudenten in Nederland te verenigen. Vandaag deden wij dit op een kleinschalige, maar zeer effectieve manier.

 

Zondag 11 september 2016 – Utrecht

 
 

Op deze dag zijn wij onder leiding van Rafih Berkane intensief bezig geweest met het formuleren van de missie en visie van MSA Nederland. Na enkele uren en vele kleurrijke post-its waren wij het eens over wat wij de komende jaren met MSA Nederland willen bereiken. Deze missie en visie zijn uiteraard terug te vinden op deze site. Voel jij je aangetrokken tot de missie van MSA Nederland? Vraag dan bij je lokale studentenvereniging wat je voor MSA Nederland kunt betekenen en kom MSA Nederland in eigen persoon beleven op de jaarlijkse bijeenkomst!

 

Dinsdag 24 januari 2017 – Alkmaar

Vandaag was het dan eindelijk zover. Wij zijn met twee bestuursleden afgereisd naar Alkmaar om de statuten van MSA Nederland te tekenen. Na meer dan een jaar van vergaderen, voorbereiden en hard werken is MSA Nederland officieel een feit. Moge Allah onze intenties zuiveren, onze daden accepteren en MSA Nederland tot een bron van goedheid maken voor de moslimstudenten in Nederland.